W sklepach z wykładzinami możemy się natknąć na dwa ich podstawowe rodzaje, mianowicie na dywanowe i elastyczne. Do kuchni będą nadawać się oczywiście tylko te drugie.
Mianem elastycznej określa się kilka różnych wykładzin podłogowych. Są to m.in. linoleum, wykładziny PCV oraz kauczukowe. Każda z nich posiada inne cechy, które warto poznać, aby nie dokonać złego zakupu. Tak popularne swego czasu linoleum obecnie jest coraz rzadziej wybierane. Wiąże się to z tym, że źle reaguje na wodę i wilgoć. Jego zaletą jest za to stuprocentowa biodegradowalność. Kauczuk, który jest podobny do gumy, jest odporny nie tylko na wilgoć, ale też na uszkodzenia mechaniczne, w związku z czym świetnie nadaje się do kuchennych pomieszczeń. Niestety, podstawową jego wadą jest dość wysoka cena. O ile jeszcze posiadamy małą kuchnię, nie wydamy zbyt wiele, jeśli jednak ma ona dość duży metraż, musimy przygotować się na spory wydatek.
Wykładziny PCV są o wiele tańsze od tych wykonanych z kauczuku, a jednocześnie są odporne na wilgoć w przeciwieństwie do linoleum. Porównując jakość materiału do ceny, którą musimy za niego zapłacić, PCV wygrywa w przedbiegach z linoleum oraz kauczukiem. Jeśli więc nie odczuwamy potrzeby zakupu kauczukowej wykładziny podłogowej, śmiało możemy wybrać taką zrobioną z PCV, dodatkowo dostępną w wielu wariantach kolorystycznych. W kuchni sprawdzi się wyśmienicie, a jednocześnie nie jej nabycie nie nadszarpnie naszego budżetu.