Panele podłogowe najczęściej wykorzystywane są w salonach, sypialniach oraz przedpokojach. Wiele osób decyduje się jednak na położenie paneli w całym domu. Czy nadają się do kuchni?
W kuchni można położyć panele, jednak nie wszystkie ich rodzaje się w niej sprawdzą. Pamiętajmy, że w kuchni podłoga częściej narażona jest na kontakt z wilgocią. Dlatego też musimy do niej zakupić panele o podwyższonej odporności na wodę, twarde i o dużej gęstości rdzenia. Warto rozejrzeć się za takimi, które na łączeniach będą posiadać specjalne gumowe uszczelki, które chronią przed wniknięciem wody w przestrzenie pomiędzy nimi. A jeśli zrezygnujemy z tychże uszczelek, zdecydujmy się chociaż na panele, których krawędzie pokryte są woskiem.
Decydując się na panele w kuchni, raczej nie kupujmy takich o nieregularnej powierzchni, ponieważ wówczas o wiele trudniej będzie nam je doczyścić. Jeżeli dobrze dobierzemy panele do pomieszczenia, powinniśmy być z nich zadowoleni. Ich obecność z pewnością ociepli wnętrze, przyjemniej też będzie nam po nich chodzić. Położenie w kuchni paneli ma jeszcze jeden plus. Gdy upuścimy niechcący jakieś naczynie, istnieje większa szansa, że się ono nie stłucze, co byłoby raczej nieuniknione w chwili uderzenia o płytki ceramiczne. Moim zdaniem panele są dobrą, tańszą alternatywą dla drewnianych podłóg. Jeśli marzy ci się kuchnia w stylu wiejskim, a nie możesz pozwolić sobie na podłogę z drewna, odpowiednio dobrane panele też będą prezentować się dobrze.